top of page

Silent Forces

schetsontwerp Groene Corridor

silentkklein.jpg

Onder het indrukwekkende geluid van laag overvliegende helicopters en vliegtuigen, begeleid door het voorbijrazende verkeer van de nabijgelegen A2, vinden stille krachten hun weg. Het is lastig om je een voorstelling te maken van andere dimensies in de tijd: een vogel leeft zeven keer korter, een boom kan drie keer langer dan mensen leven. En afgezet op de terabyte schaal van het bestaan van schimmelnetwerken is de lengte van ons leven slechts één byte. Het kerkje dat minder dan honderd jaar geleden werd gebouwd door de Duitse bezetter was toen misleidend en onderdeel van hun vernietigende oorlogsmachine. Nu staat het er onttakeld bij en hebben de vleermuizen er hun huis gevonden.

De nieuwe technologische ontwikkelingen van vandaag zullen morgen achterhaald zijn. Een recente uitvinding met duizelingwekkende mogelijkheden zal binnen afzienbare tijd een vanzelfsprekend onderdeel van ons bestaan vormen. Het is in de snelheid van dit vluchtige bestaan dat ik aandacht wil vragen voor de stille krachten die ons verbinden met andere tijdlagen. Mijn voorstel voor de Groene Corridor is om een Joint Strike Fighter te bouwen. Dit gevechtsvliegtuig is binnen een menselijk wereldomvattend netwerk van samenwerkingsverbanden ontwikkeld en verschillende Nederlandse bedrijven die onder andere ondergebracht zijn in Brainport Industries Campus maken daar onderdeel van uit. Het toestel behoort tot een van de modernste vliegtuigen die op dit moment gemaakt worden en is in staat om zwaar verdedigde gebieden binnen te dringen zonder gezien te worden, wapens in te zetten en weer terug te keren.

Silent forces 12.jpg

Mijn versie schaal 1:1 zal met pen-gat verbindingen van hout geconstrueerd worden waar geen andere materialen aan worden toegevoegd. Het heeft open en gesloten delen, net als het kerkje met de vleermuizen verderop. Het materiaal waarvan hij is gemaakt is afkomstig van de eiken, populieren en andere bomen uit de omgeving die ruimte moeten maken voor de overgang naar een nieuwe landschappelijke inrichting. De stille kracht van verschillende levensvormen zal in de loop der tijd bezitnemen van deze Joint Strike Fighter: dieren, insecten, schimmels en (korst)mossen zullen hun huis vinden in en op het hout, en het vliegtuig tot leven wekken en zijn vorm veranderen. Paddenstoelen en zwammen zullen er gaan groeien, hun netwerken het oppervlak veroveren, de mossen het hout fluoriserend groen kleuren.

Voor de uitvoering van deze kant van het werk zal ik samenwerken met Bio Art Laboraties. Het instituut is vlakbij gevestigd in een vijftal bijeen gelegen oude boerderijbunkers.  Zij bieden een creatief hybride laboratorium, gereedschappen en kennis van de biowetenschappen voor onderzoekstrajecten. Mijn voorstel voor het ontwikkelen van deze levende sculptuur werd door de oprichtster van Bio Art Lab Jalila Essaïdi met veel enthousiasme ontvangen. Ze vertelde me dat haar handelen wordt gestuurd door wat zij het tijdperk van het Symbiosceen noemt: een periode die volgt op het Antropoceen en gericht op het zoeken naar de samenhang van verschillende levensvormen. Zij verwelkomt Silent Forces ook omdat het zichtbaarheid geeft aan precies datgene wat de komende vier jaar in haar onderzoeksprogramma onderzocht wordt.

Het onderzoek van Silent Forces en Bio Art Laboratories sluit aan bij de nieuwe wetenschappelijke onderzoeksvragen naar de aard en betekenissen van schimmels, mossen en rizoomorganismen. Zij vertegenwoordigen vormen van leven, samenleven en communicatie die pas nu worden gezien en een belofte voor de toekomst lijken en het inzicht in het leven op de aarde in en nieuw licht plaatsen.

Op de locatie zijn verschillende trage levensvormen aangetroffen. Als een koraalrif zal de Joint Strike Fighter er in de loop der tijd mee begroeid raken. Nieuwe soorten zullen worden toegevoegd.

Onderzoek zal plaatsvinden bij BioArt Laboratories in Eindhoven.

9.jpg

Ontwikkelingen en inzichten worden gedeeld op de schermen in de centrale ruimtes van BIC 1 en BIC 2

10.jpg
bottom of page