top of page

Vanishing staircase- De verdwijnende trap

De Verdwijnende Trap  is gelegen in het Zocherpark in Utrecht. Hij maakt het een verbinding tussen het museum en het park, tussen park en water, tussen kunst en het leven. De trap wordt bezocht door mensen, planten en dieren.

 

Door de treden van de trap te kantelen is het verschil tussen hoog en laag opgeheven. Bezoekers van het park gebruiken de Verdwijnende Trap om op te zitten, kinderen rennen de schuine treden op en af en honden springen er vanaf de onderste trede in het water. Aan de oever is het een uittreedplaats voor waterfauna en een plek voor eenden om te rusten.

 

Bewoners en ecologen, verenigd in Vergroening Singel030, beheren op ecologische wijze de trap. Zo is de ruimte naast de het sculptuur en zijn de spleten tussen de traptreden beplant met inheemse soorten. Deze flora en fauna is een typisch Utrechtse signatuur welke ook op Utrechtse werfmuren en de kades van de Stadsbuitengracht voorkomen. Op deze manier betreden ook planten en bijbehorende fauna de trap.

 

Acht verschillende ecologische zones zijn er te onderscheiden. Zo is er een gradiënt van vochtig naar droog, van licht naar schaduwrijk en van lichtzuur naar kalkhoudend. Aan een zijde van de trap staat er kruidenrijk hooiland en aan de andere zijde staan onder de heesters en bomen in de schaduw stinzenbollen.

 

Het plantontwerp is van Paul van Kan en Lies König.

Vanishing Staircase in het Zocherpark in Utrecht verbindt Centraal Museum met het water. De trap is ‘omgevallen’, de treden zijn naar beneden gekanteld. Tussen de treden van de trap groeien allerlei in Utrecht gekoesterde inheemse planten. In de loop der jaren zal de trap steeds verder door de natuur worden overgenomen. Mensen, planten en dieren zullen hun eigen manier de trap in bezit nemen.

Opdrachtgever: Gemeente Utrecht

Locatie: Zocherpark Utrecht achter het centraal Museum

Realisatie 2018

Mede mogelijk gemaakt door het Mondriaanfonds

met medewerking van:

Swaalf Natuursteen Haarlem

Ella Derksen Gemeente Utrecht

Werkgroep Vergroening Singel: Harmke van Dam, Ben Nijssen, Lies Konig en Paul van Kan

Fu-Factory Jonas Strous

Van Wijk Bouw b.v.

REALISATIE: 2018

OPDRACHTGEVER: Gemeente Utrecht

LOCATIE: Zocherpark Utrecht

Mede mogelijk gemaakt door het Mondriaanfonds

Met medewerking van: Swaalf Natuursteen Haarlem

Ella Derksen,

Werkgroep Vergroening Singel 030: Harmke van Dam, Ben Nijssen, Lies König en Paul van Kan.

Fu-Factory Jonas Straus

Van Wijk Bouw bv.

 

Schermafbeelding 2020-01-12 om 17.40.47.
bottom of page