ZAALTEKST BIJ WAGERS 'EXPERIMENT,
Professor Mancuso schrijft in zijn boek Plant Revolution in het hoofdstuk 'The sublime art of mimesis' dat de beroemde botanicus Haberlandt in 1905 suggereerde dat planten kunnen waarnemen. De epidermale cellen van bladeren zouden convex zijn net als lenzen en beelden kunnen doorsturen naar onderliggende cellagen. Als bewijs toonde Haberlandt een portret van Francis Darwin (zoon van Charles Darwin) geportretteerd door Professor Wager in 1908.
Birthe Leemeijer raakte na het lezen van dat hoofdstuk gefascineerd door de gedachte dat de planten in het Amstelpark beelden zouden kunnen genereren. Ze besloot het onderzoek van Wager te herhalen, met behulp van de epidermale cellen van de planten uit het park.
Omdat ze geen beschrijving kon vinden van Wagers experiment ging ze te rade bij een aantal biologen. Sommigen vonden het onzin, anderen stelden experimenten voor die ze heeft uitgevoerd, maar zonder resultaat.
Vervolgens keerde ze de vraag om: Hoe zou Professor Wager in 1907 de beelden die deze theorie zo overweldigend illustreren kunnen hebben gemaakt?
Uiteindelijk is het haar (denkt ze) gelukt het experiment van Wager te herhalen.
In de Oranjerie in het Amstelpark wordt haar resultaat samen met het beeld van Wager en een brief aan Professor Mancuso getoond. De vele exotische planten in de tuin voor de Oranjerie staan in het gelid, klaar om mee te kijken.
Nu het ernaar uitziet dat Professor Mancuso haar brief niet zal beantwoorden heeft Birthe Leemeijer bioloog en schrijver Thijs Goldschmidt benaderd om in zijn plaats een reactie te formuleren.