top of page

A sailor went to sea

 

A sailor went to sea

To see what he could see

But all that he could see

Was the bottom of the deep blue sea

zeeuws museum.JPEG

Birthe Leemeijer bracht de directeur van het Zeeuws Museum, Valentijn Bijvanck,  in contact met vijf mensen uit Zeeland die ieder getuige zijn geweest van een werk dat ze heeft gemaakt in de periode dat ze daar woonde. Hij heeft hen op haar verzoek geinterviewd in een geluidsstudio en geprobeerd de vijf verschillende werken via deze gesprekken tot leven te wekken.

 

Hij interviewde de fotograaf Leo van Kampen die een kast in haar atelier vastlegde op onverwachte tijdstippen, de boerin en haar zoon Looise die een schilderij ontvingen in ruil voor vier vogelverschrikkers, de strandwachter Rinus Corbijn die drie jaar lang iedere zomer heeft gezien hoe mensen schommelden boven de zee, de AVRO winnares Joke Weber die een geheim van de kunstenaar mocht delen en de kunstenaar Jan van Munster die betrokken was bij een werk in Renesse.

Hun verhalen vormden de basis van een installatie. Vijf panorama's op Zeeland  die verbonden waren met de verschillende werken werden gefilmd en op de muren geprojecteerd. Met een koptelefoon kon naar de verhalen worden geluisterd. Over het verhaal dat Joke Weber vertelde maakt Birthe Leemeijer een film in 2010, zie daarvoor Ik laat u het mooiste zien dat ik ken bij PROJECTS.
​

Bij de tentoonstelling werd een publicatie gemaakt in de vorm van een CD. Deze is verkrijgbaar bij het Zeeuws Museum.​

geluidsfragment De Ruil/ mevrouw Looise en haar zoon door Valentijn Bijvanck

2008

Tentoonstelling Zeeuws museum, video projecties en geluid

CD met vijf interviews

Interviews: Valentijn Bijvanck

Geluidopmname: Jakko van der Heijden

Filmopnamen en montage: Rob van Hoek

Grafische ontwerp: Renate Boere

Druk: Tapes Rotterdam

Met Rinus Corbijn, mevrouw Looise, Leo van Kampen, Jan van Munster en Joke Weberbottom of page