top of page

De onbegrensde tuinen

"Haar onderzoek richt zich op een aspect dat de politiek-maatschappelijke kant van de bloemen, ic. de tulp, centraal stelt. Het concept van de onbegrensde tuinen komt voort uit het besef dat planten net als mensen migranten zijn. (...) De grootscheepse assimilatie van de tulp in rechtlijnige Mondrianeske velden heeft de oorsponkelijke tulp doen vergeten. (...) Ze probeert met haar onbegrensde tulpenproject opnieuw Nederland binnen te dringen om daarmee het idee van grenzeloosheid te bewerkstelligen. Als het project slaagt, steken mogelijk verwilderde tulpen straks in heel nederland de kop op"

Peter Sonderen, curator Non Urban Garden/ tuinen van de 21e eeuw

In de tweede helft van november 2013 begon ik samen met tientallen vrijwilligers uit Diepenheim met de aanleg van de onbegrensde tuinen. 70.000 wilde tulpenbolletjes werden over het land gestrooid in wolken en langgerekte stroken. De witte en oranje bolletjes maakten meteen kleurvlekken in het landschap. Waar ze vielen stopten de vrijwilligers ze in de grond. Op verschillende plekken in Diepenheim – een moestuin, een fruitboomgaard, landgoed Nijenhuis, landgoed Westerflier, de entree van kasteel Warmelo, een begraafplaats, de tuin van de Kunstvereniging – zijn bollen uitgestrooid en de grond in gegaan. Er is gekozen voor bollen van botanische tulpen die in verschillende periodes tot bloei komen en geschikt zijn voor verwildering. De tulp doemt dan op verschillende plekken in het landschap op, in ongeorganiseerd verband. Vrijgelaten uit het grid van de bollenvelden zoekt de wilde tulp zich een weg de ruimte in, op zoek naar waar zij zich het meest thuis voelt. Het is op de oude buitenplaatsen geweest waar de bolgewassen ooit tot verwildering kwamen, zoals in Diepenheim. 

The Non Urban Graden, tuinen van de 21e eeuw. In opdracht van de Kunstvereniging Diepenheim. Opening 10 mei 2014

Curatoren: Joop Hoogeveen en Peter Sonderen.

Advies: Jacqueline van der Kloet

Beelmateriaal tulpenjagers: C Eric Breed, www.tulippictures.eu

Kon plaatsvinden dankzij de gastvrijheid van : Gemeente Hof van Twente, landgoed Nijenhuis en Westerflier, Landgoed Warmelo

Met dank aan:

Wieke teselink, Michiel van der Kaaij, Gerry Voskamp, Rob baas,Wim Lemmers, Jacques de Groot, Sander Stoepker, Marlies Hak en alle vrijwilligers die hebben meegwerkt aan de aanplant.

 

 

Tulipa turkestanica foto Jacques de Groot

Tulipa clusiana foto (c) Eddy van Wessel

Tulipa schrenkii

Tulpenjagers

Tulipa montana Elburz Iran

Nijenhuis / foto Marianne Korthorst

Oude bergaafsplaats Odammerweg

Warmelo foto Henk Mentink

Oude begraafplaats Odammerweg

Entree Odammerweg

bottom of page